Rubberhout

Rubberbomen zijn in de laatste honderd jaar in Z.O. Azië massaal aangeplant in plantages voor de productie van latex. Latex wordt getapt door te kerven in de schors en opgevangen in potjes. De rubberboom bereikt zijn maximum productie van latex na ca 25 jaar. Daarna zakt het rendement en is het niet langer economisch verantwoord om latex te tappen. Vroeger werd dan de plantage platgebrand en heraangeplant met nieuwe plantjes.

Nu wordt de plantage geveld, de stammen worden verkocht aan lokale zagerijen, de takken en het kleiner hout worden geleverd naar MDF of spaanplaatfabrieken.

Rubberwood is de meest ecologisch “vriendelijke” houtsoort die gebruikt wordt in de hedendaagse houtindustrie. Het hout wordt enkel gebruikt nadat de volledige cyclus van latex-productie afgelopen is, waar andere houtsoorten enkel gekapt worden voor het hout.

We gebruiken nu wat vroeger als afval of restproduct verbrand werd. Het volume van rubberwood zaaghout dat zo beschikbaar komt, vermijdt het jaarlijks kappen van ca 600.000 hectare natuurlijk tropisch woud.

Er is ook een belangrijk sociaal aspect : ca 75 % van alle rubberplantages in de wereld zijn in het bezit van kleine boeren die met de opbrengst van hun “plantage” van gemiddeld 0.5 à 5 hectare slechts een mager inkomen hebben. De verkoop van de stammen en de bijkomende werkgelegenheid in de houtindustrie is voor die huishoudens een belangrijke aanvulling op hun inkomen.

© 2014 - 2021 Het Hippe Schaap | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel